İşten çıkış bildirgesinde son 10 gün hesabı
Soru: Merhaba, bir 15.03.2022 tarihinde bir işçi kendi rızası ile iş yerimizden ayrıldı. Bu arkadaşın işten çıkış bildirgesini vermeyi unutmuşlar. Bugün ayın 28’i. Biz şuan bu bildirgeyi vermek için geciktik mi?
Ayrıca bu konu ile ilgili bir takım sorularım olacak sizlere.
1) Bildirgeyi vermek için geç kaldıysak şayet nasıl bir yol izlemeliyiz?
2) Süresi geçen işten çıkış bildirgesini kağıt ortamında mı kuruma vermeliyiz?
3) Geç verilen işten çıkış bildirgesi yüzünden ne kadar idari para cezası ile karşılaşırız? Bu konular ile ilgili acilen yardımınıza ihtiyacım var. Geri dönüş için şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Sigortalının iş akdinin feshinden sonra işveren tarafından en geç 10 gün içerisinde işten çıkış bildirgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda bildirilmesi gerekiyor. Elden ya da posta yoluyla yapacağınız bildirimler kurum tarafından kabul edilmeyecektir.
15.03.2022 tarihinde işten çıkan işçi adına elektronik ortamda düzenleyeceğiniz işten çıkış bildirgesini 25.03.2022 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermek ile yükümlüsünüz.
İşten çıkış bildirgelerinde 10 günlük süre, işçinin çıkış tarihinden sonra ki günde başlar.
Bu konuyu detaylandıracak olursak şayet;
15.03.2022 tarihinde iş akdi feshedilen işçi için, Sosyal Güvenlik Kurumu’na en geç 25.03.2022 tarihine kadar bildirge vermeniz gerekiyor.
İşten çıkış bildirgelerinde yasal süre olan 10 günlük süreyi bu tarihten sonra saymaya başlayacaksınız. Çünkü kuruma beyan edeceğiniz 15.03.2022 tarihini Sosyal Güvenlik Kurumu çalışıyor olarak kabul edecektir. Siz hesaplama işleminde 16.03.2022 tarihini baz alacaksınız. Siz bu neden ile, 15.03.2022’den sonra 16.03.2022 tarihinden başlayarak, herhangi bir iş günü, resmi tatil, hafta tatili vs. ayırmaksızın takvim hesabı yaparak, çıkış bildirgesinin en son tarihini bulabilirsiniz.
Örnek:
10.03.2022 tarihinde işten çıkan bir işçi için işten çıkış bildirgesinin kuruma verilmesi gereken son tarih 20.03.2022 ( 23:59 ) olacaktır.
25.03.2022 tarihinde işten çıkan bir işçi için işten çıkış bildirgesinin kuruma verilmesi gereken son tarih 04.03.2022 ( 23:59 ) olacaktır.
İşten çıkış bildirgelerinin kuruma verilmesi gereken son tarih, hafta tatiline, resmi ve genel tatil gününe denk geliyor ise, bu günleri takip eden ilk iş gününde bildirgeleri verebilirsiniz. Bu şekilde yapacağınız işlemler her ne kadar yasal süre dışında yapılmış olsa da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yasal süresi içerisinde verilmiş olarak kabul edilecektir.
İşten çıkış bildirgesi sadece elektronik ortamda verilebilir.
Biraz önce de bahsettiğimiz gibi İşten çıkış bildirgesi her halükarda elektronik ortamda verilmelidir. İşten çıkış tarihinden itibaren 10 günlük süreyi geçirseniz dahi, işten çıkış bildirgesini elektronik ortamda vermek zorundasınız. Sosyal Güvenlik Kurumu, bu gecikmelerden dolayı kağıt ortamında düzenlenen bildirgeleri kabul etmemektedir.
Geç verilen işten çıkış bildirgesinin ne kadar idari para cezası var?
İş sözleşmeleri feshedildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde, işten çıkış bildirgesini elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeyen işverenler için, her bir sigortalı için brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
Fakat;
Yasal süresinde verilmeyen işten çıkış bildirgesi için bazı istisnalar dışında daha önce uygulanmakta olan bir asgari ücret tutarındaki idari para cezaları, yasal verilme süresi sona erdiği tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu‘na verilir ise cezanın 4/3’ü tahsil edilecektir. Ayrıyeten bu ceza üzerinden, peşin ödeme indirimden de ( % 25 ) faydalanabilirsiniz.