İşyerinin kapanması halinde işsizlik maaşı
Soru: Merhaba, Kasım ayı itibariyle iş yerimizin kapanacağı söylendi. Bize de bu yazılı olarak bildirildi. İş akdimiz şirket kapandığı için feshedilecek. Sizlere bu konular ile ilgili bir kaç sorum olacak. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
- İşyerimiz kapandıktan sonra kıdem tazminatımızı alabilir miyiz?
- Bizlere ihbar tazminatı da ödenecek mi?
- İşyerinin kapanması halinde işsizlik maaşı alabilir miyiz?
Cevap:
Merhabalar,
Siz soruları madde madde sormuşsunuz dilerseniz bizde madde madde cevap verelim.
İşyeri kapanışı ve kıdem tazminatı
İşyeriniz kapanması durumunda, çalışmakta olduğunuz işyerinizde ki kıdeminiz bir sene ve üzerindeyse işvereneniniz tarafınıza kıdem tazminatı ödemek ile mükelleftir. Detaylar için Bknz: Kıdem tazminatı hakkında merak edilenler
İşyeri kapanışı ve ihbar tazminatı
İhbar tazminatı, ihbar öneline uyulmadığı zaman taraflar arasında ödenen bir tazminat türüdür. 4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 17 maddesi’ne göre, hem işçi hemde işvereni ilgilendiren bir husustur. İş sözleşmesinin kim tarafından feshedildiğine bakılmaksızın, karşı tarafa muhakkak yazılı bir şekilde bildirim yapılmalı ve bildirim sürelerine riayet edilmesi gerekmektedir. Eğer bildirim yapılmadan gerçekleştirilen fesih söz konusu olursa, iş sözleşmesini fesheden taraf karşı tarafa ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür.
İşyerinde ki kıdeminiz;
- 0-6 ay arasındaysa 2 hafta,
- 6 ay – 1.5 sene arasındaysa 4 hafta,
- 1,5 sene – 3 sene arasındaysa 6 hafta,
- 3 sene ve üzerindeyse 8 hafta,
İhbar bildirimi süresi mevcuttur.
Size işveren olarak yukarıda belirttiğimiz süreler kadar öncesinde bir yazılı bildirim yaptıysa, tarafınıza bir de ihbar tazminatı ödemesi yapılmayacaktır. İhbar tazminatı, bildirim yapılmadığı taktirde hayata geçirilen bir uygulamadır.
Size işyerinizin kapatıldığını ve işten çıkışınız yazılı olarak bildirildiği için ihbar tazminatı ödenmeyecektir.
Fakat şunu hatırlatmamızda fayda var, iş sözleşmesinin kim tarafından feshedildiğine bakılmaksızın işçinin ihbar bildirim süresince iki saat iş arama izni bulunmaktadır. Bu konuyu işvereniniz ile görüştünüz mü bilmiyorum ama mevcut işinize iki saat geç gelebilir ya da erken çıkabilirsiniz. Ayrıca arzu ederseniz günlük iki saatlik iş arama izninizi toplu olarakta kullanabilirsiniz. Detaylar için Bknz: İş arama izni nedir?
Halk arasında genellikle her sözleşmelerin deneme süreli yapıldığına dair bir izlenim var. Genel olarak doğrudur fakar bu durumun sözleşme ile belirtilmesi gerekmektedir. Bu nedenle sizin için ilgili değil ama belki yeni işe giren arkadaşlarınız vardır diye sizinle bu bigiyide paylaşmak istiyorum. Bknz: 1 günlük çalışma ihbar tazminatı doğurabilir
İşsizlik maaşı şartları nelerdir?
İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,
İşten çıkış tarihinizden itibaren geriye dönük son 3 yıl içerisinde;
- 1080 gün priminiz varsa, 10 ay,
- 900 – 1080 gün arası priminiz varsa 8 ay,
- 600 – 900 gün priminiz varsa 6 ay,
İşsizlik maaşından faydalanabilir.
Detaylar için Bknz: İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı şartları nelerdir?
İşyerinin kapanması halinde işsizlik maaşı
Hepimizin bildiği gibi şuan pandemi nedeniyle işten çıkışlar kısmen yasak. Fakat işyerinin kapanması bir zorunluluk hali olduğu için bu durum yasak kapsamında değil ve işyerinizin kapanması işçinin iradesi dışında gerçekleşen bir durum olduğu için gerekli prim şartları yerine getirildiği taktirde, işyeri kapandığı için işsiz kalan işçi işsizlik maaşına hak kazanacaktır.