22 koduyla işten çıkarılma
22 koduyla işten çıkarılma Sosyal Güvenlik nazarında ” Diğer nedenler ” olarak nitelendirilmiştir.
Her zaman söylediğimiz gibi, bir işçi iş yerinden ayrılır ise, işveren o işçi adına işten çıkış bildirgesi düzenler ve elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırır. Bu işten çıkış bildirgelerinde tüm verilerden ziyade bir de işten çıkış kodu bulunmaktadır. İşveren işçinin hangi nedenden ötürü işten ayrıldığını belirtmek zorundadır.
22 koduyla işten çıkarılma açıkçası bir belirsizlik durumudur. İşten çıkış bildirgelerinde beyan edebilmek için 2018 Ekim ayı itibariyle 40 adet kod bulunmaktadır. Bu 40 kod içerisinden uygun olan sadece “ diğer nedenler ” ise, bu özellikle işçi için sıkıntılı bir süreç doğurabilir. Çünkü 22 diğer nedenlerle işten çıkarma işlemi, iş akdi feshedilen işçiye herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaz. Üstelik bu neden ile işsizlik maaşından faydalanma gibi bir şansınız da bulunmamaktadır.
22 koduyla işten çıkarılma
Bu işlem sonrasında, işçi bu duruma itiraz edebilir. İşten çıkış bildirgelerinde 22 numaraları kod belirtilmesi resmi kurumlara işten çıkış nedenini net olarak beyan edilmemesi anlamına gelmektedir. Eğer işçi bu durum ile karşılaşır ve mağduriyet yaşar ise hukuki yollar ile hakkını arayabilir. 22 koduyla işten çıkarılma sonrasında ispat yükü işverendedir. Eğer işveren hangi neden ile işçisini bu kod ile işten çıkartığını gerekçeli bir sebep ile sunamaz ise, bu sefer işten çıkış kodunda mahkeme kararı ile değişiklik yapması gerekecektir. Bu da otomatikman işçiye varsa kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik maaşının kapısını açacaktır.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
22 koduyla işten çıkarılma, ” diğer nedenler ” olarak kabul edilmektedir.
- Kendisi adına düzenlenen işten çıkış bildirgesinde ” diğer nedenler ” kodu kullanılan işçi kıdem tazminatına hak kazanamamaktadır.
- Aynı zaman da işçi ihbar tazminatına da hak kazanamayacaktır.
- İşten çıkış bildirgesi bu kod ile bildirildiği taktirde işçiye İşkur, gerekli prim şartları yerine getirilse dahi, işsizlik ödeneğinden faydalandırmayacaktır.
- İşçinin bu duruma itiraz etme hakkı saklıdır. İşçi arzu eder ise 22 koduyla işten çıkarılma konusu ile ilgili hukuki süreç başlatabilir. İşçinin iddialarına karşılık ispat yükü işverendedir. İşverenin yapacağı gerekçeler kabul görülmemesi halinde, işçi kıdem, ihbar tazminatlarını işvereninden tahsil edebilme hakkına sahip olacaktır. Ayrıca, İşkur eğer gerekli prim şartları yerine getiriliyor ise, işçiye işsizlik maaşından faydalandıracaktır.
2016 yılında 22 çıkış koduyla işten çıkarılmışım. Ancak benim bundan haberim yok. Hala da aynı işyerinde çalışıyorum. Her haziran ayında okullar yaz tatiline girdiğinde çalıştığım etüt merkezi bizden ücretsiz izin dikekçesi alır eylül ayında tekrar işe başlatır. Bu durumda 2016 yılından önceki tazminat hakkımı kaybetmiş mi oluyorum? Veya bu durumda ne yapabilirim?
Merhaba,
22 koduyla işten çıkış işçinin tüm haklarını kaybetmesine sebep olur. Ama bu öyle kağıt üzerinde işten çıkış bildirgesine 22 kodu seçmekle olmaz. Bu kodu seçmeleri için ortada somut bir neden olması ve bunun kayıt altına alınması gerekmektedir.
İşçinin haberi olmadan yapılan tümk fesihler geçersizdir. Sadece süreç sizi biraz yorabilir. Ama ortada bir sorun yoksa ve işlemin sizden habersiz yapıldığına eminseniz, tazminat hakkınızı kaybetmeniz söz konunu olmayacaktır.
Şimdilik yapacak bir şeyiniz yok, uygun bir zaman da işyerinizdeki yetkili ile bu durumunun neden kaynaklandığını konuşmanızda fayda var. Onların söyleyeceğini cevaba göre, bir yol haritası çizilebilir.
Görüşmek üzere,